Meme coin

Meme coins zijn cryptocurrencies die vaak ontstaan uit internetgrappen of popcultuur referenties. De bekendste voorbeelden zijn Dogecoin en Shiba Inu. Deze munten begonnen als een grap of als kritiek op de wildgroei aan digitale valuta’s, maar hebben een aanzienlijke marktwaarde bereikt door een combinatie van virale marketing en gemeenschapssteun.

Meme coins worden vaak gebruikt voor tips in sociale media netwerken of als een toegankelijke manier om te leren over cryptocurrency-handel zonder grote investeringen. Omdat de waarde van meme coins sterk kan schommelen worden ze beschouwd als een riskante belegging. Je kan er op 1 dag flink geld mee verdienen maar er ook op 1 dag flink mee verliezen. Voorzichtig zijn dus hoeveel geld je er in stopt.

Dogecoin

Dogecoin begon als een grap. Het idee was simpel: een digitale munt met het gezicht van een grappige hond erop, de Shiba Inu uit populaire internetmemes. Toch groeide Dogecoin uit tot veel meer dan alleen een grap. Mensen over de hele wereld begonnen het echt te gebruiken voor het doen van betalingen en als investering. Doge coin werd bekend bij het grote publiek doordat Elon Musk er regelmatig over sprak.

Shiba Inu

Shiba Inu, vaak aangeduid met de afkorting SHIB, zag voor het eerst het licht in augustus 2020, opgezet door een onbekende individu of collectief onder de naam “Ryoshi”. Deze cryptomunt draagt het beeld van een Shiba Inu hond, een thema dat vergelijkbaar is met dat van Dogecoin.

Er is een enorm aanbod van één quadriljoen tokens, waarvan een deel bewust is vernietigd om en daarmee de waarde te verhogen. De gemeenschap rondom Shiba Inu, bekend als de “SHIBArmy”, speelt een actieve rol bij het promoten van de munt.

Dogwifhat

Dogwifhat is een meme coin van een hond met zijn hoed. De coin een heeft specifieke focus op community-activiteiten en het stimuleren van artistieke expressie onder zijn gebruikers. Bij platform Bitvavo deed Dogwifhat het erg goed. In april 2024 had de munt – qua volume – Dogecoin en Shiba Inu ingehaald.

BONK

BONK werd gelanceerd eind december 2022. BONK is uniek omdat het de eerste meme-token is die speciaal is gemaakt voor de Solana-blockchain. Solana staat bekend om zijn hoge snelheid en lage transactiekosten, wat BONK potentieel maakt voor gebruik in snel bewegende handel en digitale microtransacties.

BONK werd oorspronkelijk verdeeld onder leden van de Solana-gemeenschap, met een bijzondere nadruk op beloningen voor contentmakers, ontwikkelaars en andere actieve leden. BONK kan je kopen op het Nederlandse platform Bitvavo dat geregistreerd is bij de Nederlandse Bank.

Pepe

Pepe is een meme coin die gelanceerd werd in 2023. In het groene logo is het gelaat van een kikker te zien. Ook van deze coin zijn ontzettend veel stuks te verkrijgen.