Bitcoin halving

Simpel gezegd, de ‘halving’ of halvering is een automatisch proces dat de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins halveert. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar. Wanneer Bitcoin voor het eerst werd gecreĆ«erd, ontvingen miners 50 Bitcoins per nieuw blok. Dit aantal is inmiddels al een paar keer gehalveerd. De vorige halvings waren in 2016 en in 2020. In 2024 zal de beloning dalen van 6.25 naar 3.125 Bitcoins per blok. De allerlaatste mining duurt nog even šŸ™‚ die zal plaats vinden rond 2140.

Waarom bestaat de halving?

De halving is een ingebouwd mechanisme in de code van Bitcoin. Het doel is om inflatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat Bitcoins niet allemaal tegelijk in omloop komen, maar geleidelijk over een lange periode. Dit helpt om de waarde van Bitcoin over tijd stabiel te houden. In zekere zin kan je het vergelijken met het delven van goud: naarmate het moeilijker wordt om nieuw goud te vinden, stijgt de waarde van het al gevonden goud.

Wat betekent dit voor de waarde van Bitcoin?

Historisch gezien heeft elke halvering geleid tot veel speculatie en schommelingen in de prijs van Bitcoin. Sommige mensen kopen Bitcoins in de hoop dat de waarde zal stijgen als de nieuwe munten schaarser worden. Anderen verkopen juist, bang voor een daling. Het is belangrijk om te onthouden dat de markt van cryptocurrencies erg volatiel is, en dat er geen garanties zijn.

Hoe beĆÆnvloedt de halving de miners?

Voor miners kan de halvering zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Aan de ene kant kan de waarde van de Bitcoin die ze minen stijgen, waardoor hun inspanningen meer waard worden. Aan de andere kant betekent een halvering van de beloning ook dat hun inkomsten in eerste instantie dalen, wat kan leiden tot een afname van het aantal actieve miners. Dit kan de beveiliging van het netwerk beĆÆnvloeden, aangezien minder miners betekent dat het netwerk potentieel kwetsbaarder is.

Koers

De grote vraag is natuurlijk: wat voor effect heeft de Bitcoin halving op de koers? Bij de vorige halvings ging de koers van de Bitcoin sterk omhoog. In 2020 lag de koers tijdens de Bitcoin halving op 6600 dollar. Op het einde van dat jaar was de koers gestegen naar 29000 dollar! Sommigen denken dat dit weer kan gebeuren en dat de Bitcoin koers dit jaar wel kan stijgen tot een paar honderdduizend dollar!

De meeste mensen denken dat de koers wel zal stijgen maar niet zoveel als vroeger. De reden is dat de Bitcoin de afgelopen maanden al sterk is gestegen door de komst van de Bitcoin ETF’s (in januari 2024).

Crypto

Bitcoin kopen bij Bitvavo (marktleider Nederland)
Pump en Dump in crypto