Bitcoin ETF

Wat is een ETF?

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’. Dit is een soort beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, net zoals aandelen. Een ETF volgt de prijs van een onderliggende waarde, zoals goud, olie, een aandelenindex of, in dit geval, Bitcoin. Het idee is dat je door te beleggen in een ETF, indirect belegt in de onderliggende waarde zonder deze zelf fysiek te bezitten. De meest bekende ETF vermogensbeheerders zijn BlackRock en Grayscale.

De werking van Bitcoin ETF’s

Een Bitcoin ETF probeert de prijs van Bitcoin te volgen. Dit betekent dat wanneer de prijs van Bitcoin stijgt, de waarde van de ETF ook stijgt, en vice versa. Het verschil met directe aankoop van Bitcoin is dat je met een ETF geen Bitcoin wallet of andere complexe technologieƫn hoeft te gebruiken. Je koopt en verkoopt aandelen in de ETF via traditionele beursplatforms.

Voor wie zijn Bitcoin ETF’s bedoeld?

Bitcoin ETF’s mogen niet in Europa verkocht worden. De Europese bankregels staan dit niet toe. Op de website van van het Amerikaanse Bitwise staat bovendien: “It is currently limited to accredited investors with a $10,000 minimum investment. Particlieren mogen wel instappen in het Bitwise Bitcoin Fund maar dat is niet hetzelfde als een Bitcoin ETF.

Minimumbedrag Nodig?

Het minimumbedrag om mee te doen bij Bitwise is 10.000 dollar. De laagste ETF vergoeding bedraagt ongeveer 0,2%. De duurste fee is bij Grayscale die 1,5% rekent. Daar is dan ook een grote uitstroom van Bitcoin, waarschijnlijk naar goedkopere fondsen.

Invloed van ETF’s op de Bitcoin Koers

De introductie van Bitcoin ETF’s heeft een significant effect op de Bitcoin koers. Enerzijds kan het zorgen voor een toename van de vraag naar Bitcoin, omdat meer beleggers via de ETF makkelijker toegang krijgen tot de markt. Anderzijds biedt het ook een vorm van erkenning en legitimiteit aan Bitcoin als beleggingscategorie wat het vertrouwen kan versterken bij het grote publiek.

Bitcoin kopen

Starten met Bitcoin kopen doe je eenvoudig bij een Nederlandse broker. Platform Bitvavo is marktleider in Nederland. Na jet invullen van je persoonlijke gegevens, scan je met je mobiel je ID-kaart en je bent klaar om te starten. Het scannen van je ID is een verplichting van de overheid (wereldwijd). Anoniem crypto kopen en verkopen is nergens toegestaan.