Pump en Dump

Gisteravond in het nieuws, een meneer die 1000 euro verloor op een avond door pump en dump praktijken. Hoe werkt het?

Pump en Dump in crypto

Van te voren kiest een selecte groep mensen een altcoin uit met een lage waarde die niet zoveel verhandeld wordt. In de Bitcoin of Ethereum wordt veel gehandeld tegen hoge prijzen dus met deze munten kan niet eenvoudig gemanipuleerd worden. Goedkope coins die weinig handel hebben wel. Deze coins wordt door de groep goedkoop ingekocht.

Vervolgens wordt de munt actief gepromoot op social media waardoor meer mensen besluiten mee te doen en een gokje te wagen. De koers wordt dan snel hoger en op een gegeven moment dumpen de kopers van het groepje massaal hun altcoins. Zij maken een mooie winst, de koers is minimaal verdubbeld. Degenen die het laatst zijn ingestapt zien de koers sterk inzakken en kunnen hun aangekochte coins alleen nog met verlies verkopen.

Pump en Dump in aandelen

Een bekend voorbeeld van pump en dump in de aandelen is Gamestop. Dit aandeel van een retailer uit Amerika had in januari 2021 een waarde van ongeveer 17 dollar. Grote hedgefondsen hadden ingezet op een verdere prijsdaling van het aandeel. De leden van een forum groep voerden echter een zeer actieve campagne waardoor wereldwijd steeds meer mensen instapten. De koers liep eind januari 2021 op tot 347 dollar. De hedgefondsen kwamen in grote problemen en verloren een paar miljard dollar. Sommige leden van het pump en dump groepje werden juist miljonair. Eentje hield aan het avontuur zelfs 13 miljoen dollar over. Het was niet alleen een zware kater voor de hedgefondsen. Ook veel gewone Amerikanen die snel een graantje wilden meepikken verloren juist veel geld.