Bitcoin minen

Minen is het proces van het valideren en vastleggen van transacties op de Bitcoin-blockchain, een gedecentraliseerd openbaar grootboek van alle transacties die ooit zijn gemaakt. Miners gebruiken gespecialiseerde computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Wanneer deze opgelost zijn, wordt een nieuw blok van transacties toegevoegd aan de blockchain. De miner die het blok succesvol toevoegt, wordt beloond met een vooraf bepaalde hoeveelheid bitcoins, bekend als de “blokbeloning”.

Waarom is mining nodig?

Mining is cruciaal voor de beveiliging en de integriteit van de Bitcoin-blockchain. Het zorgt ervoor dat transacties betrouwbaar zijn en beschermt het netwerk tegen frauduleuze activiteiten en aanvallen. Door het oplossen van de wiskundige puzzels wordt gegarandeerd dat geen enkele individu of groep transactiegegevens kan wijzigen zonder de meerderheid van de rekenkracht van het netwerk te controleren.

Wat zijn miners?

Miners zijn individuen of bedrijven die de rekenkracht van computers gebruiken om Bitcoin-transacties te verwerken en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Ze investeren vaak in krachtige hardware die speciaal ontworpen is voor het minen van bitcoins, bekend als ASICs (Application-Specific Integrated Circuits).

Is minen doorlopend werk?

Mining is een continu proces dat 24 uur per dag en 7 dagen per week plaatsvindt. Elke 10 minuten wordt ongeveer een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd. Dit regelmatige interval wordt gehandhaafd door de moeilijkheidsgraad van de wiskundige puzzels aan te passen, afhankelijk van de totale rekenkracht van het netwerk.

Wanneer is het afgelopen?

De totale voorraad bitcoins is beperkt tot 21 miljoen. Naar schatting zal in het jaar 2140 de laatste Bitcoin worden gemined. Hierna zullen miners niet langer beloningen ontvangen in de vorm van nieuwe bitcoins, maar zullen zij doorgaan met het verdienen van transactiekosten die door de gebruikers van het netwerk worden betaald.

Halving

Een belangrijk moment bij het minen is de Bitcoin halving. Dit is het proces dat het minen van nieuwe Bitcoins halveert. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar. In het allereerste begin ontvingen miners 50 Bitcoins per nieuw blok. Dit aantal is inmiddels al een paar keer gehalveerd. De vorige halvings waren in 2016 en in 2020. In april 2024 zal de beloning dalen van 6.25 naar 3.125 Bitcoins per blok. De allerlaatste mining duurt nog meer dan honderd jaar en zal plaats vinden rond 2140. Alle 21 miljoen Bitcoins zijn dan in omloop.

Proof of Work

In de wereld van cryptocurrency zijn ‘Proof of Work’ (PoW) en ‘Proof of Stake’ (PoS) twee fundamentele concepten die gebruikt worden om transacties te verifiëren en nieuwe digitale munten te genereren. Beide systemen spelen een cruciale rol in het onderhouden van de integriteit en veiligheid van blockchain-technologieën. De Bitcoin gebruikt het systeem ‘Proof of Work’ (PoW).

Minen ze ook bij ander cryptogeld?

Mining is niet uniek voor Bitcoin. Andere cryptocurrencies, zoals Ethereum (tot de recente overstap naar proof of stake), Litecoin en ZCash, gebruiken ook mining, hoewel de technische details en de algoritmes kunnen verschillen. Sommige munten, zoals Ethereum, zijn echter overgestapt op andere consensusmechanismen die minder energie verbruiken.