Crypto crash mei 2021

De Bitcoin heeft het afgelopen half jaar (november 2020 – april 2021) een geweldige opmars gemaakt. De koers steeg van 10.000 euro tot bijna 54.000 euro. Deskundigen voorspelden dat de Bitcoin de grens van 100k dit jaar zou doorbreken. In mei 2021 veranderde het plaatje voorlopig. Er is een heuse crypto crash aan de gang. De koers van de Bitcoin is hard gedaald en heeft de 30k doorbroken. De grote vraag is nu: waar is de bodem?

Tesla

Er zijn een aantal belangrijke oorzaken van de huidige crypto crash. Elon Musk (CEO van Tesla) stopte abrupt met het accepteren van Bitcoin voor het betalen van zijn elektrische auto’s. In februari 2021 gaf hij de Bitcoin juist een geweldige boost door Bitcoin toe te staan als betaalmiddel voor het kopen van een Tesla. De reden dat Tesla (voorlopig) stopt met Bitcoin is de duurzaamheid. Bitcoin is niet milieuvriendelijk. Het systeem achter de digitale munt slurpt enorm veel energie op. Volgens berichten op het internet is dit inmiddels 110 Terawatt uur op jaarbasis. Een Terawatt is 1000 000 000 000 Watt. Ieder jaar ligt het verbruik hoger. Het energieverbruik van de Bitcoin schijnt evenveel te zijn als het energieverbruik in Zweden of Maleisie.

China mining farms

China had de cryptohandel al in de ban gedaan maar wil nu ook het minen van Bitcoin gaan aanpakken. In China is de elektriciteit een stuk goedkoper als bij ons. Vandaar dat belangrijke mining farms in China gevestigd zijn. Een groot ongeluk in een belangrijke kolenmijn in China zorgde ervoor dat de elektriciteit stil kwam te leggen. Hierdoor zaten ook de mining farms zonder stroom en kon er niet gemined worden.

Het voordeel van de komende sluiting is dan wel dat de mining farms meer verspreid zullen gaan worden. Op het internet was te lezen dat grote crypto mining farms willen gaan verhuizen van China naar Texas waar de energie ook goedkoop is. Omdat de Noord-Amerikaanse mining farms hadden aangegeven dat ze meer duurzame energie wilden gaan gebruiken kon dit op de goedkeuring van Elon Musk rekenen. Hij tweette hierover en ook dit deed de koers van de Bitcoin goed.

Top 10 Bitcoin

Hoewel de handel in crypto in China is stilgelegd is een behoorlijk deel van de Bitcoin in Chinese handen. In de top 10 van Bitcoin bezitters komt de helft uit China. Twee personen van de Chinese onderneming Bitmain Technologies staan op plek 2 en 5. Op plek 4 staat de ceo van crypto platform Binance. Bovenaan de lijst staat iemand met 1 miljoen Bitcoins. Men vermoedt dat dit in bezit is van de mysterieuze Satoshi Nakamoto. Satoshi heeft de Bitcoin uitgevonden maar is tegelijkertijd geheel onbekend.

Crypto

Ethereum kopen
Dogecoin
Pump en dump