Market cap betekenis

Market cap oftewel marktkapitalisatie is het aantal uitstaande aandelen x de waarde. Je krijgt zo een idee hoe groot een bedrijf (of in dit geval een coin) is. Op de cryptomarkt is Bitcoin het meest waardevol met een market cap van 552 miljard dollar. Ethereum volgt op ruime afstand met een market cap van 233 miljard dollar. De Bitcoin is het meest belangrijk en geeft de toon aan van de koersen. Stijgt of daalt de Bitcoin dan veranderen de andere altcoins mee. De market cap van alle altcoins gezamenlijk ligt op bijna 1,3 biljoen dollar.

Market cap Bitcoin

Toen de Bitcoin in 2009 begon was de waarde iets meer dan 0 dollar. De munt klom geleidelijk naar een cent in 2010. In 2011 was er een tussentijdse piek van 32 dollar waarna de waarde weer inzakte naar 2 dollar in november 2011. De jaren erna steeg de koers naar een paar honderd dollar. In november 2013 doorbrak Bitcoin de grens van 1000 dollar. Het hoogtepunt was in april 2021 toen de koers opliep tot bijna 54.000 euro (60.000 dollar). De market cap is 552 miljard dollar. Van de Bitcoin zijn ‘slechts’ 18 miljoen stuks in omloop en dit aantal kan doorgroeien naar maximaal 21 miljoen. Als je een goedkope altcoin koopt moet je ook kijken hoeveel van deze altcoins straks in omloop zijn. Zijn dit er miljoenen of miljarden?


welkomstbonus crypto gratis handelen bij Bitvavo

Welkomstbonus crypto: bij Bitvavo hoeven nieuwe klanten overde eerste 1000 euro geen handelskosten te betalen. Zo kun je in feite gratis beleggen in crypto uitproberen.

Market cap Ethereum

De market cap van Ethereum is ruim 232 miljard dollar. Er zijn 116 miljoen coins in omloop. Dit kan uitgroeien tot een hoger aantal. Ethereum zal een belangrijke update krijgen in 2021. Veel ondernemingen en banken werken al met de blockchain van Ethereum. Hierdoor denken veel experts dat de groei potentie van Ethereum groter zal zijn dan investeren in Bitcoin. De koers bereikte in april 2021 een hoogte van 3500 euro. Een jaar geleden (juni 2020) was de munt nog te koop voor 200 euro.
Ethereum kopen (Bitvavo)

Market cap Cardano

Een coin die veel deskundigen als veelbelovend zien is de Cardano. Veel grote ondernemingen en investeerders doen mee in dit project en dat is een goed teken dat er potentie in zit. De market cap van de Cardano is 42 miljard dollar en het maximaal aantal coins Cardano is 45 miljard. De huidige waarde ligt rond de 1,30 euro. Het aantal Cardano is 2140 x zoveel als het aantal Bitcoin. Het ligt voor de hand dat de waarde van 1 Cardano nooit zo hoog zal worden als de Bitcoin. Deskundigen denken dat de koers van de Cardano in de komende tijd kan oplopen naar 5-10 euro.
Cardano kopen (Bitvavo)

Dogecoin market cap

De market cap van de Dogecoin is 32 miljard dollar. Er zijn maximaal 129 miljard Dogecoins in omloop. Hoewel de Dogecoin tot de meest verhandelbare coins behoort wordt de Dogecoin niet gezien als een serieuze munt met toekomst. Veel mensen kopen wat Dogecoin maar grote investeerders en bedrijven zijn niet ingestapt in dit project. De tweets van Elon Musk hebben de koers van Dogecoin vooruit gestuwd tot een hoogte van 57 cent in april 2021. De huidige koers ligt rond de 27 euro cent.

Market cap Tether

Tether heeft een market cap van 50 miljard dollar en bestaat uit ruim 61 miljard coins. De koers van Tether bleef de afgelopen jaren stabiel rond 1 dollar. Dit is ook de bedoeling want de munt streeft stabiliteit na. Elke coin zou gedekt zijn door een dollar maar dit bleek niet helemaal te kloppen. Een onderzoek in 2019 bracht aan het licht dat dit 74% was. Tether wordt beheerd door exchange platform Bitfinex in Hong Kong. Als de koersen inzakken dan kan tijdelijk parkeren in Tether best een goede keus zijn. Tether kopen kan bij Bitvavo.

Market cap XRP – Ripple

Het bedrijf Ripple heeft een online betaalplatform genaamd RippleNet. Hun valuta heet XRP. Het RippleNet zou een goedkoper alternatief moeten zijn voor het SWIFT netwerk dat de banken gebruiken. De vraag is gaat dit lukken? Een paar crypto alternatieven voor de Ripple zijn Stellar(32 cent), OmiseGO (5 euro) en NANO(6 euro). De market cap van Ripple is 39 miljard dollar. Er zijn maximaal 100 miljard XRP in omloop. Dit aantal is 5000 x zoveel als het aantal Bitcoin. Deskundigen verwachten dat de prijs van een XRP kan doorgroeien naar 5-10 dollar. De hoogste notering van de XRP was iets meer dan 3 euro in januari 2018. In april 2021 bereikte de coin een waarde van 1,60 euro. De koers op het moment ligt rond de 85 euro cent.
– Ripple (XRP) kopen kan bij Bitvavo. Hier kun je ook Stellar, OmiseGO en NANO kopen. Nieuwe klanten hoeven bij Bitvavo over de eerste 1000 euro geen handelskosten te betalen.

Market cap VeChain (VET/VeThor)

De blockchain heet VeChainThor en hun tokens zijn VET en de VeThor. Het bedrijf is een supply chain-platform. Top spelers in de markt voor Supply Chain Management software zijn SAP SCM en Oracle SCM. De marktkapitalisatie van de VeChain (VET) is zo’n 6,5 miljard dollar en er zijn ruim 86 miljard coins. De marktkapitalisatie van de VeThor is een stuk kleiner met 277 miljoen en 36 miljard tokens.

Market cap goud, zilver en bedrijven

De totale voorraad (gedolven) goud x de prijs per ounce vormt de markt cap goud. Dit bedrag wordt geschat op 12 biljoen dollar. Een biljoen is 1000 miljard. Al het zilver zou 1,53 biljoen waard zijn. Apple is het bedrijf met de grootste market cap: 2,0 biljoen gevolgd door Microsoft (1,88 biljoen), Amazon (1,6 biljoen), Google (1,6 biljoen) en Facebook (932 miljard). De onderneming in Nederland met het grootste market cap is ASML met 288 miljard euro. Unilever (157 miljard), Shell (145 miljard) en Prosus (139 miljard) volgen op gepaste afstand. Meer gegevens staan op Coinmarketcap.

Onderstaande grafiek geeft de actuele koers weer van de Bitcoin (bij Bitvavo).