ING en blockchain

ING is al een tijdje bezig met de blockchain. Nee, ze handelen niet in cryptocurrency; dat zouden ze zeker afraden. Maar in de technologie achter het cryptogeld zijn de banken zeer geinteresseerd.

Blockchain; de hype voorbij

In 2016 verscheen het de rapportage Blockchain; de hype voorbij. In dit document van 6 pagina’s wordt ingegaan op de grote potentie van de blockchain. Niet alleen voor de banken maar ook voor het bedrijfsleven. De ING ziet het als een nieuwe vorm van databasetechnologie waarin transacties veel sneller verwerkt kunnen worden. De technologie achter de Bitcoin heeft een tekort aan capaciteit om veel transacties te verwerken. De transactie provisies zijn erg bewegelijk en niet te voorspellen. Bovendien heeft iedereen in het Bitcoin systeem onbeperkt toegang tot het systeem.

Hyperledger

De banken doen daarom mee aan het open source samenwerkingsverband Hyperledger dat een prive netwerk is. De Linux Foundation heeft in december 2015 het Hyperledger Project opgezet. Bedrijven die mee willen doen aan een bepaald blockchain project moeten eerst goedgekeurd worden. Inmiddels zijn er al zo’n 120 multinationals en banken die anticiperen in Hyperledger. Een paar bekende namen zijn IBM, Oracle, Cisco, Intel, Wells Fargo en de JP Morgan bank. Hyperledger kan wel eens de vervanger worden van betalingssysteem SWIFT .

ABN en ING in blockchain test

In de Telegraaf stond op 22 januari een interessant artikel over de blockchaintechnologie. ING, ABN Amro en het Franse Societé Generale voerden als test een gezamenlijke handelstransactie uit via de blockchain. Een bedrijf in Zuid-Amerika verkocht een partij sojabonen aan een onderneming in China. Normaal zou de financiele afwikkeling 11-14 dagen duren maar door de blockchain te gebruiken werd de transactie in 5 dagen afgewikkeld. Doordat de administratieve handelingen met 80% afnamen werd een besparing gehaald van 5 x de normale kosten. De medewerker van de ING verwacht dat de blockchain binnen 4 jaar het gewone papierwerk gaat vervangen.

Ripple

Het bedrijf Ripple heeft het Interledger Protocol ontwikkeld om snel betalingen mee te doen tegen zeer lage kosten. Hun blockchaintechnologie wordt op het moment ondersteund door tientallen banken en bedrijven. Ripple heeft ook een eigen cryptomunt die tot de bekendste cryptocurrencies behoort. In december 2017 bereikte de Ripple (XRP) een waarde van 3 dollar. Inmiddels is de waarde behoorlijk ingezakt richting de 1 dollar.

Nu er steeds meer berichten verschijnen dat er strengere regels moeten komen voor cryptocurrency staan de koersen onder druk. In de maand januari is er een flinke duikvlucht te zien. De Bitcoin kwam onder de 10. 000 dollar (19.000 in december 2017). Als het Interledger Protocol zich goed ontwikkeld dan zal de koers van de Ripple zeker fors gaan groeien. Toch denken veel deskundigen dat de technologie van de Ripple niet vooruitstrevend genoeg is. De Hyperledger wordt hoger ingeschaald. Welke richting zal het straks opgaan met de Ripple coin?