Energieverbruik Bitcoin

blockchain
In januari 2018 werd bekend dat de blockchain van de Bitcoin enorm veel energie kost. De berekeningen van de deskundigen lopen uiteen maar zelfs in conservatieven rekenmodellen is het energieverbruik ontzagwekkend. Ook andere cryptocurrencies slurpen energie. De Ethereum verbruikt ongeveer een derde aan energie wat de Bitcoin vergt.

Energieverbruik Bitcoin is enorm

Een econoom van de ING bank schat het in stand houden van de gehele Bitcoin blockchain op 2200 megawatt. Om een idee te geven wat dit inhoudt: de grootste energiecentrale in Nederland levert maximaal 1560 megawatt. Een andere deskundige zegt dat het energieverbruik door de Bitcoin (wereldwijd) inmiddels meer dan een kwart bedraagt van het totale energieverbruik in Nederland. Een analist van de investeringsbank Morgan Stanley verwacht dat het energieverbruik van de Bitcoin dit jaar tussen 120-140 terawattuur zal liggen. Dat zou dan iets meer zijn dan het totale verbruik in Nederland (120 terawattuur). Een Bitcoin transactie bevestigen kost op het moment al net zoveel energie als wat een huishouden verbruikt in een maand. Meer behoudende experts houden wat lagere cijfers aan. Hoe dan ook; het energieverbruik Bitcoin is fenomenaal.

Bitcoin mining

De enorme energiebehoefte komt voort uit het minen (delven). Het computersysteem kan maximaal 21 miljoen Bitcoins creeren . In januari 2018 zijn er bijna 17 miljoen Bitcoins in omloop. De eerste munten werden vrij eenvoudig gedolven maar de resterende Bitcoins kan het systeem alleen maken met heel veel rekenkracht. Alle computers van het netwerk worden hiervoor ingezet. Als er uiteindelijk een Bitcoin wordt gedolven dan wordt deze verdeeld over de computers die die deel hebben genomen aan het minen. Om geld te verdienen met Bitcoin mining moet je een grote sterke computer hebben en lage energiekosten. In China liggen de energiekosten veel lager dan in Nederland. Daar is Bitcoin mining populair.

Energierekening van $39.000 per dag!

Een van de grootste Bitcoin miners is het Chinese bedrijf Bitmain in de autonome regio Binnen-Mongolië. In 8 fabriekshallen staan 25.000 computers opgesteld die dag en nacht draaien. De energierekening van Bitmain bedraagt $39.000 per dag! Toch is het erg lonend voor het bedrijf. De rekenkracht van hun computers is goed voor 4% van het mining netwerk. Iedere dag wordt er wereldwijd voor 7 miljoen dollar aan Bitcoins gemined. Vier procent van 7 miljoen dollar is 280.000 dollar. In die tijd stond de Bitcoin op 4000 dollar. De winst voor het bedrijf zal tegenwoordig veel groter zijn. Kijk hier om de foto’s te zien.

Bitcoin miner kopen

Als je crypto wilt minen dan moet je wel een beetje technisch zijn. Eerst moet je weten wat voor encryptietechnologie gebruikt wordt voor welke cryptomunt. Ook is het verstandig om na te gaan hoeveel stroom de miner verbruikt. De Antminer L3+ 504MH/s kost 2900 euro (inclusief btw) en staat bekend als de beste Litecoin miner. Het energieverbruik van deze miner staat niet vermeld in de advertentie maar schijnt erg hoog te zijn.

Bij Bitvavo hoeft iedere nieuwe gebruiker (in de eerste week) over de eerste €1000 geen handelskosten te betalen.

Cryptomunten

Bitcoin kopen
Ethereum kopen
Ripple kopen