Veilig bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin veilig kopen en verkopen

Nu de Bitcoin zo in opmars is hebben veel mensen interesse om crypto te kopen. Een probleem is dat de meerderheid weinig verstand heeft van de achterliggende technologie en hoe de sector in elkaar steekt. Waar kun je veilig Bitcoin kopen en verkopen?

Nederlandse broker

Heb je er geen (of weinig) verstand van dan is het raadzaam om je Bitcoin te kopen bij een Nederlandse broker. Het bedrijf Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het kantoor staat in Amsterdam en is marktleider in Nederland.

Als je bij hun een account afsluit dan is dit inclusief een online wallet. Je moet per slot van rekening je cryptomunten ergens opslaan. Voor elke cryptomunt die ze aanbieden krijg je een persoonlijke wallet. Deze staan allemaal netjes onder elkaar gerangschikt zodat je direct een overzicht hebt van al je crypto. Met de app kun je moeiteloos crypto aankopen en verkopen. Geld bijstorten of terugboeken gaat met IDEAL. Geld wat terugboekt naar je bankrekening staat er doorgaans binnen 1 uur weer op.

Wallet op computer & mobiele wallet

Een wallet (portemonnee) wordt gebruikt om digitale cryptomunten op te slaan. Meest gemakkelijk is om de online wallet te gebruiken van je crypto account. Je kunt er ook voor kiezen om de crypto op te slaan in een wallet op je computer of mobiel. Je hebt er dan zelf volledige controle over. Met een tweestaps verificatie (2FA) vergroot je de veiligheid van de wallet aanzienlijk. Het is wel belangrijk dat er geen malware op je computer komt en je harddisk niet crasht.

Wachtwoord vergeten – 180 miljoen kwijt
Ook moet je het (lange) wachtwoord van de wallet niet kwijtraken want dan zijn je digitale munten niets meer waard. Een Duitse programmeur heeft 7000 Bitcoins op een externe harde schijf staan. De waarde was opgelopen tot 180 miljoen euro in januari 2021. De Bitcoins staan in een extra beveiligde map die zich volledig versleutelt als er 10 x een fout wachtwoord wordt ingetypt. Na 8 foute pogingen heeft de Duitse programmeur nog 2 kansen anders is hij alles kwijt. Degene die hem kan helpen krijgt 10% van de waarde.

Hardware wallet

Als je grootse plannen hebt met Bitcoin kopen dan is een hardware wallet een goede keus. Deze wallet is niet verbonden met het internet. Je kunt meerdere hardware wallets aanschaffen en zo het risico spreiden. Nadeel van een hardware wallet is dat ze een klein formaat hebben en je ze gemakkelijk kwijt kunt raken. In 2013 gaf een Engelsman zijn harde schijf mee aan de vuilnisman. Hij vergat echter dat de persoonlijke sleutel van zijn virtuele Bitcoin portemonnee op zijn harde schijf stond. Het resultaat is dat hij geen toegang meer heeft tot zijn duizenden Bitcoins.

Veilig bitcoin kopen en verkopen

Crypto kopen en verkopen via een Nederlandse broker op het internet is een relatief veilige keuze.