NFT kopen

NFT kopen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: Non-fungible token (NFT). Het is in korte tijd een grote hype geworden (net als cryptogeld) en het heeft veelbelovende vooruitzichten. Een token is een sleutel met een unieke cijfer- of lettercombinatie en staat voor een bepaald digitaal item. De aan- en verkopen van NFTs gaat via speciale (NFT) veilingsites waarbij in Ethereum betaald wordt. Het token kan na aankoop in je eigen wallet worden opgeslagen.

Beeple

Beeple is een Amerikaanse digitale kunstenaar. Zijn echte naam is Mike Winkelmann. Beeple maakte een NFT collage van 5000 foto’s die hij in de loop van de jaren had gemaakt. Het NFT kunstwerk Everydays: The First 5000 Days bracht maar liefst 69 miljoen dollar op. De koper was Vignesh Sundaresan, ook bekend als MetaKovan die zijn fortuin heeft gemaakt met crypto investeringen.

Een ander NFT kunstwerk van Beeple was een animatie van het ontklede lichaam van Trump dat op de grond ligt terwijl twee voorbijgangers langslopen. Het werd in eerste instantie verkocht op een veilingsite voor 66.666 dollar. Nadat het werd doorverkocht bereikte het uiteindelijk een waarde van 6.6 miljoen dollar!

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape is een collectie van 10.000 unieke Bored Ape NFTs. De gemiddelde verkoopprijs is meer dan 200.000 dollar. Veel bekende mensen in Amerika hebben al een Bored Ape gekocht. Eminem betaalde meer dan 460.000 dollar voor zijn exemplaar. Een set van 107 Bored Apes ging voor ruim 24 miljoen dollar over de toonbank bij veilinghuis Sotheby’s.

Pak’s Merge – 91 miljoen dollar

Digitale kunstenaar Pak’s heeft met het kunstwerk Merge het record in handen van de hoogste prijs. Op NFT veilingsite Nifty Gateway werden 266.000 tokens verkocht aan 28,983 verzamelaars. De gezamenlijke verkoopprijs was maar liefst 91.8 miljoen dollar.

CryptoPunks

Artiesten en kunstenaars zijn al volop bezig om digitale kunst te verkopen. Een zeer bekend project is CryptoPunks dat uit 10.000 unieke afbeeldingen bestaat van punks. Elk plaatje kan je kopen en weer verhandelen. De prijzen voor een Cryptopunk plaatje zijn erg hoog. De gemiddelde bieding voor een afbeelding was het afgelopen jaar 35 ETH (meer dan 100.000 dollar). Bekijk hier alle biedingen van CryptoPunks.

Walvissen

Een 12-jarig jongetje dat goed kan programmeren dacht waarschijnlijk dat kan ik ook toen hij CryptoPunks zag. Hij maakte een setje digitale afbeeldingen van walvissen: Weird Whales. Het resultaat was niet verkeerd; het leverde bijna 300.000 dollar op.

Dj verkoopt concert

De Nederlandse Dj Don Diablo heeft zijn digitale concert Destination Hexagonia als NFT verkocht. Het leverde hem 1 miljoen euro op.

Eerste tweet op Twitter

De CEO van Twitter (Jack Dorsey) verkocht zijn eerste tweet op Twitter als NFT voor 2,9 miljoen dollar. Een rijke IT ondernemer uit Maleisië was de winnaar van het winnende bod.

WhIsBe

WhIsBe is een beeldend kunstenaar uit New York. Veel van zijn beeldjes gaan over gummy beren. Hij heeft een website met daarin een store waarin hij zijn kunstwerken verkoopt. Het goedkoopst is zijn Vandal Gummy T-shirt voor 35 dollar. Na zijn NFT topverkoop van Not Forgotten, But Gone voor 1 miljoen dollar is zijn hele webshop uitverkocht.

Digitaal huis op Mars

Crypto kunstenaar Krista Wick uit Toronto verkocht haar digitale huis op Mars voor 288 Ethereum. Dat is ruim 500.000 dollar. Voordat je denkt dat ga ik ook even maken. Het kunstwerk was al te zien in de New York Galleries van veilinghuis Sotheby’s en in het NFT Ethereal Aether van het Hermitage Museum.

Wallet & kosten

Een populaire wallet om NFTs te betalen is Metamask. Deze wallet kun je op zowel je mobiel installeren als op een hard wallet die niet met het internet is verbonden. Naast de aan- of verkoopprijs van de NFT betaal je ook transactiekosten (gas fee) en die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Als je een item verkoopt dan betaal je tussen de 120 – 190 dollar aan gas fee kosten. De koper betaalt minimaal 17 dollar.

Cryptokunst is hype?

Beeple (Mike Winkelmann) is een top kunstenaar in de NFT wereld maar hij denkt zelf dat veel NFTs overgewaardeerd zijn en voor teveel geld worden verkocht. Hij vergelijkt het met een bubbel.