Grote banken omarmen crypto

blockchain

Hoewel de banken eerst huiverachtig waren om zich met crypto bezig te houden is er nu toch een omslagpunt bereikt. Grote klanten zien de rendementen van de Bitcoin en willen hierin ook gaan beleggen. De banken hebben in feite geen andere keus om ook altcoins te gaan aanbieden. Het zijn niet alleen hun klanten die crypto willen maar FinTech bedrijven winnen ook steeds meer aandeel in het aanbieden van financiering buitenom de banken.

Banken in Amerika

De grootste Amerikaanse bank JP Morgan gaat een actief beheerd Bitcoinfonds oprichten voor hun rijke klanten. Ook ontwikkeld de bank een eigen digitale JPM coin. In maart 2021 stonden er 34 vacatures open bij JPM voor blockchain specialisten (Ethereum, Bitcoin). Bank of New York Mellon investeerde dit jaar een onbekend miljoenenbedrag in Fireblocks dat digitale bezittingen beveiligt. Fireblocks helpt bij een veilige transfer en opslag van crypto. Bijna drie kwart van de managers van Bank of America zien de Bitcoin als een bubble. Forbes kon de hand leggen op een gelekt rapport van de Citibank. In het geheime verslag van een senior analist stond dat de Bitcoin wel eens een waarde van 318.000 dollar kon bereiken op het eind van 2021. De waarde blijft thans (1 mei 2021) rond de 60.000 dollar hangen.

ING & ABN AMRO

De ING was een paar jaar geleden al bezig met de blockchain. In een rapport in 2016 zag de bank al de mogelijkheden van de achterliggende blockchain. Ook ABN Amro en het Franse Societé Generale deden al een test met een gezamenlijke handelstransactie via de blockchain. ING ziet een grote bedreiging in grote techbedrijven (Google, Apple) als deze financiële diensten zouden gaan aanbieden. Volgens een onderzoek zouden veel mensen uit de generatie 1980-2000 hier welwillend tegenover staan. Het hoofd ING Investment ziet de Bitcoin meer als een roulette en niet als een serieuze belegging.