El Salvador Bitcoin

De president van El Salvador is een groot voorstander van crypto. Hij legaliseerde deze week de Bitcoin als wettig betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar. Dit was uniek en hij schreef hiermee geschiedenis.

Gratis Bitcoin El Salvador

Veel bewoners zien weinig in de volatiele Bitcoin. Ook hebben velen geen toegang tot internet of geen bankrekening. De president heeft daarom een plan bedacht om het gebruik te stimuleren. De Chivo wallet moet uitkomst brengen. Deze wallet kunnen bewoners van El Salvador downloaden op hun mobiel en zich registreren. Standaard krijgen ze 30 dollar aan Bitcoin als ze de Chivo wallet gaan gebruiken. Dit is een behoorlijk bedrag want het gemiddelde inkomen is in El Salvador zo’n 3200 dollar per jaar.

Omwisselen
Vanwege de grote koersverschillen lopen veel bewoners in El Salvador niet warm om Bitcoins te ontvangen. De president heeft dat probleem voorlopig ondervangen met een fonds van 150 miljoen dollar. Inwoners kunnen hun Bitcoin direct wisselen voor dollars. Het is wel een beetje de vraag tegen welke wisselkoers dit is. Experts denken dat het dollar fonds al snel te weinig zal zijn als de inwoners massaal hun Bitcoins gaan inwisselen.

Bitcoin ATM

De regering heeft ook 200 Chivo pinautomaten geplaatst waar inwoners dollars kunnen pinnen of dollars kunnen omwisselen voor Bitcoins. Op een bevolking van 6,5 miljoen mensen zijn 200 pinautomaten niet veel. De ATM’s zijn vooral bedoeld voor degenen die geen bankrekening hebben.

Opstartproblemen

Zoals te verwachten viel waren er de nodige opstartproblemen. Zo was de Chivo wallet aanvankelijk niet te downloaden bij Apple en Huawei. Ook denken deskundigen dat de transactiekosten op de blockchain van de Bitcoin hoger zullen zijn dan bij een wisselkantoor als Western Union. Een ander probleem is het wit wassen van zwart geld dat in El Salvador wel eens een behoorlijke vlucht kan gaan nemen.

Dip Bitcoin

De grote dip van Bitcoin en altcoins op 7 september 2021 wordt zelfs toegeschreven aan de opstartproblemen in El Salvador. Andere experts denken echter dat veel traders long waren gegaan in Bitcoin. Door de dip werden massaal long posities in de Bitcoin gesloten en verkocht op de markt. Dit had even een flinke koersdaling tot gevolg. Sommige altcoins daalden met 25% of meer. Enkele dagen later is de rust weer gekeerd en zijn de verliezen kleiner geworden. De koers van de Bitcoin is vandaag 9 september 39.800 euro. Op 7 september 2021 was dit 44.300 euro (10% verlies).