Bitvavo problemen

Dat was best even schrikken toen ik las dat Bitvavo problemen had. Kranten hadden het over onzekerheid over klantengelden. Het bedrijf staat erg goed bekend dus je verwacht normaal gesproken geen slecht nieuws.

FTX cryptobeurs

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat in november 2022 de grote cryptobeurs FTX failliet is gegaan. Het platform was gevestigd op de Bahama’s. Oprichter was Sam Bankman-Fried, een man van 30 jaar met een weelderige krullenbol die doorgaans in een korte broek rondliep. De zaak kwam aan het rollen toen Binance miljoenen FTX tokens verkocht. Er kwam later een aanbod om FTX over te nemen maar toen Binance daar van af zag sloeg de paniek toe. Beleggers wilden hun geld terug, FTX kreeg grote liquiditeitsproblemen.

Later kwam uit dat FTX de klantengelden niet apart had gehouden maar naar zijn investeringsbedrijf Alameda had overgemaakt. Dit kocht o.a. vastgoed met het geld en hielp andere cryptobedrijven met financiële problemen. Ook na het faillissement verdween er honderden miljoenen dollars van FTX. Een miljoen klanten verloren geld aan FTX waaronder ook veel Nederlanders. Sam Bankman-Fried is inmiddels uitgeleverd aan Amerika waar hij huisarrest kreeg nadat hij 250 miljoen dollar borgtocht betaalde.

FTX & DCG & Bitvavo problemen

Het faillissement van FTX heeft een sneeuwbaleffect naar andere cryptobedrijven. Het cryptoplatform Genesis kwam verder in de problemen omdat 175 miljoen dollar bij FTX was gestald. Dit verlies was nog te overzien maar in de zomer van 2022 verloor Genesis ook al een miljard dollar op een lening aan hedgefonds Three Arrows Capital. Bitvavo heeft 280 miljoen euro (klantengeld) toevertrouwd aan Genesis.

Moederbedrijf van Genesis is de Digital Currency Group (DCG). Ze moeten niet alleen Bitvavo terugbetalen maar ook 900 miljoen dollar aan Gemini, de cryptobeurs van de gebroeders Winklevoss. De eigenaar van voetbalclub Chelsea schijnt een paar honderd miljoen euro te moeten krijgen. Ook is DCG 575 miljoen dollar verschuldigd aan dochterbedrijf Genesis. De totale schuld van DCG schijnt wel 3 miljard dollar te zijn. DCG probeerde een nieuwe lening te krijgen van 1 miljard maar dit is niet gelukt. De vraag rijst: kan DCG/Genesis straks 280 miljoen euro terugbetalen aan Bitvavo? Genesis dreigt met een faillissement.

Update: Genesis/DCG heeft een aanbod gedaan om 70% van die 280 miljoen euro terug te betalen. Dit aanbod heeft Bitvavo geweigerd omdat ze denken dat DCG genoeg eigen vermogen en bezittingen heeft om een volledige betaling te doen.

Klantengeld in gevaar?

Bitvavo heeft al verschillende berichten naar buiten gebracht waarin het bedrijf verzekerd dat de klantengelden niet in gevaar zijn. Het probleem ontstond doordat er bij off-chain staking gebruik werd gemaakt van een derde partij (Genesis/DCG). Als klant kan je dit trouwens uitzetten in je account. Je ontvangt dan geen off-chain staking rewards meer.

Winst + dividend + krediet
Bitvavo kan deze crisis waarschijnlijk overleven doordat het bedrijf reserves heeft. Het Financiële Dagblad (FD) vroeg de jaarrekening op van Bitvavo. Hierop was te lezen dat in 2021 een winst was gemaakt van 33 miljoen euro en in 2022 bedroeg dit ruim 60 miljoen. Bij elkaar zo’n 100 miljoen euro. De drie eigenaren van Bitvavo kunnen ook hun dividend terugstorten naar het bedrijf en geld van hun eigen vermogen. Het restant kan geleend worden van de banken mits dit nodig zou zijn. In totaal beheert Bitvavo 1,6 miljard euro van klanten waarvan dus 280 miljoen euro is uitgeleend. Klanten kunnen geld opnemen van hun account (op 5-1-2023). Geld terug storten naar je bankrekening is vaak binnen een uur geregeld.