Bitvavo of Litebit

Als je in Nederland crypto wilt kopen dan kom je al snel uit bij Bitvavo en Litebit. Welke van de twee cryptobedrijven is nu beter? Bitvavo of Litebit?

Bitvavo

Bitvavo bestaat pas sinds 2018 maar heeft zich opgewerkt tot de marktleider in Nederland. De reden waarom: het heeft de goedkoopste tarieven. Bij Bitvavo betaal je tot 0,25% aan kosten als je iets aan- of verkoopt. Bitvavo is niet alleen een broker maar heeft ook een exchange waar je crypto kunt traden. Als je regelmatig koopt en verkoopt ben je op Bitvavo verreweg het goedkoopst uit. Bovendien hoeven nieuwe klanten over de eerste 1000 euro geen handelskosten te betalen. Een account op Bitvavo is snel aangemaakt. Nadat je ID en bankrekening zijn geverifieerd kun je beginnen met kopen van Bitcoin en altcoins. Storten en terugboeken gaat via IDEAL. Je kunt met een paar euro in je account al starten.

Litebit

Litebit bestaat al sinds 2013 en is gevestigd in Rotterdam. Ze hebben een fijne overzichtelijke app waarmee je makkelijk kunt werken. Verschil met Bitvavo is dat ze een crypto broker zijn maar geen crypto exchange hebben. De aan- en verkoopprijzen op Litebit zijn aanmerkelijk duurder. Een Bitcoin op Bitvavo is honderden euro’s goedkoper en het verschil bij Ethereum is bijna 5 tientjes. De fee is 2% bij Litebit en als je dit vergelijkt met Bitvavo (0,25%) dan is dit een groot verschil. Veel klanten klagen dat er meer ingehouden wordt dan 2% en dit klopt ook. Bij een aankoop van 100 euro aan Ethereum dan wordt er al snel 4 euro ingehouden. Litebit verklaart dit grote verschil door te wijzen op de crypto exchanges die dit zouden veroorzaken.

Waarom zou je toch bij Litebit een account aanmaken? Je kunt natuurlijk al je kaarten zetten op Bitvavo maar is spreiding van je crypto ook niet handig? Beide bedrijven zijn geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB). Dit betekent echter niet dat je geld gegarandeerd is net als bij de bank. Gaat een platform failliet dan ben je gewoon je geld kwijt. Spreiding van je geld bij meerdere brokers is dus geen slecht idee. Onderstaande grafiek geeft de actuele koers weer van de Bitcoin (bij Bitvavo).

BLOX

BLOX promoot zichzelf als het platform waarbij klanten geen technische kennis hoeven te hebben om cryptocurrency te kopen & verkopen. Dit sloeg best aan want veel gebruikers melden zich aan. Sterke punten zijn de duidelijk en overzichtelijk app en de veiligheid. De app is namelijk alleen gekoppeld aan je eigen bankrekening. Het geld kan niet elders verstuurd worden. Ook kan de crypto in je account niet verstuurd worden naar een ander account. Het belangrijkste nadeel van BLOX is de betrouwbaarheid van de app. De app ligt er heel vaak uit. Als je na een leuke rally je crypto wilt verkopen voor harde euro’s dan is het erg irritant dat de app niet werkt. De gebruikers op Trustpilot geven daarom BLOX slechts 2 sterren.

Cryptocurrency kopen

Bitcoin kopen
Ethereum kopen