Bitcoin mining farm Lelystad

crypto mining
De eerste Nederlandse Bitcoin mining farm was gevestigd in Lelystad. Het bedrijf Koinz Trading had grootse plannen met Bitcoin mining. Klanten konden een bitcoin miner kopen voor 6100 euro. Deze computer zou hun eigendom blijven zodat ze weinig risico zouden lopen. Koinz Trading had een overeenkomst gesloten met een onbekende partner in China. Hier zou de bitcoin mining plaats vinden.

Hoog rendement was beloofd
Koinz Trading beloofde kennelijk een vergoeding van 0.2 Bitcoin per maand. Had men twee computers gekocht dan zou het rendement 0.43 Bitcoin zijn. Het bedrijf zou in problemen zijn geraakt doordat de koers van de Bitcoin hard was opgelopen in 2017. Het bedrijf rekende op de bedrijfswebsite met een Bitcoin koers van 3900 euro maar eind december was dit al opgelopen naar 16.000 euro. Er moest veel meer geld aan klanten worden uitgekeerd dan gepland was.

Advocaat in de arm genomen
Een rekensommetje leert dat klanten binnen no-time hun dure computer zouden hebben terug verdiend. Persoonlijk vind ik het wel een erg hoog rendement. Had dit niet vraagtekens op moeten roepen? Klanten willen nu hun computers terug. Een klant heeft een advocaat in de arm genomen maar verwacht wordt dat er meer mensen aangifte zullen doen. Er was enkele miljoenen euro in het bedrijf geinvesteerd.

Mijnen kost veel energie
Bitcoin minen kost ongelofelijk veel energie. In China is de energie veel goedkoper als in Nederland. Het meeste Bitcoin minen vindt daarom in China plaats. De energie daar is afkomstig van oude kolencentrales. Een van de grootste Bitcoin mining farms is het Chinese bedrijf Bitmain in Binnen-Mongolie. In Europa is Ijsland een goede plaats voor bitcoin mining door zijn goedkope energie (veel geisers) en koele lucht (om de computers af te koelen).

Legaal of illegaal?
Mining is een legale activiteit in Nederland. Met een sterke computer redt je het niet, je moet echt een professionele miner hebben. Minen kost veel stroom. Aangezien de stroomprijs in Nederland relatief duur is zal het minen in veel gevallen niet lonend zijn.

Bitcoin kopen

Waar Bitcoin kopen? Bij het Nederlandse Finst kun je in de app snel crypto kopen en verkopen. Dit kan met kleine bedragen (vanaf 1 euro). Geld storten en terugboeken gaat via IDEAL.

Cryptocurrency kopen

Bitcoin kopen
Ethereum kopen
Ripple kopen